Kategóriák
Novellák Shocker

Shocker: Arrafelé szokatlan az időjárás

1.
Októberhez képest nagyon szép, meleg idő volt. 134 éves melegrekord dőlt meg, és ennél még melegebbet jósolnak. A kis városka strandja dugig volt, az egész országból idecsődültek a riporterek, hiszen itt mérték a legmelegebbet. Kialakult, a helyiek által jóidő-turizmusnak nevezett látogatási hullám.
A polgármester fiatal, tehetséges vezetője volt a városnak. 35 éve ellenére nagyon tájékozot-tan és tapasztaltan döntött a hivatalos ügyekben, ennek volt köszönhető, hogy a térség köz-pontja lett, pedig nagyon kevesen lakták a nagyobb városokhoz képest. Igaz, a környező tele-pülések szinte kivétel nélkül kevesebb lakossal voltak megáldva. A síkság nem nagyon von-zotta az embereket.
A végtelen délibáb azonban nem gátolta meg a fiatalokat, hogy ebbe a kisvárosba lakjanak. Hiszen a legidősebb is csak 51 éves volt?
Gary árva volt. Nevelőszülei voltak, akik miután magukhoz vették, egymással versenyeztek brutalitás terén. Arra azonban mindig vigyáztak, hogy ?gyerekük?-ön ? ahogy mások előtt mondták ? ne látszódjon semmi, és ne is merjen köpni?
Nevelőapja, miután Gary már vissza mert ütni, hamar otthagyta őket. Érdekes módon nevelő-anyja ekkor kezdett anyaként viselkedni, minek hatására heteken belül anyjaként nézett fel rá. Egy soha nem látott kincset talált. Mindent megbeszélt vele, szabályosan kinyílt.
Barátai soha nem voltak. Csak a ?haverok?, akik csak a piálásra meg a füvezésre voltak jók. De egy szép napon találkozott egy lánnyal. Egymásba szerettek, megismerték egymást.
Másfél évre a megismerkedésükre beütött a baj.

2.
Szerda volt. Újabb melegrekordot mértek, a hónapban már a negyediket.
Mikor hazaért már a rendőrség várta.
Két napig tartották előzetesben. Ashlee-t, a barátnőjét holtan találták, brutálisan kivégezték, miután megerőszakolták.
Gary-t gyanúsították. Okként a gyerekkori bántalmazást ? ami a mostohaszülők óvatossága ellenére nyílt titok volt ? hozták fel, és azt, hogy a gyilkosság előtti napon összevesztek és a lány pofon vágta. Gary nem ütött vissza, de a tanúk ?dühös tekintetet? olvastak le a srác arcá-ról. A szemtanúk a ?haverok? voltak?
Bizonyíték volt ellene, hogy azon az estén eltűnt a nevelőanyja is, így alibije sem volt, miután a buliból, ahol Ashlee-vel összevesztek, hazajött. Gyanúsnak tartották továbbá, hogy a fiún nyilvánvaló kialvatlanság látszódott.
A vizsgálat gyorsan lefolyt.
Gary-t felmentették.

3.
Pár napig egyedül élt, anyja azt mondta neki, hogy elutazik a nevelőapját meglátogatja, mert rákos lett. De senki nem hitt neki, majdnem azt is az ő nyakába varrták, hogy a nő eltűnt. Ku-tattak is egy második holttest után, de nem találtak semmit.
A városban közben fellángolt a nacionalizmus. Gary édesszüleitől az Ernst Puchenwalter ne-vet örökölte, ami egy törzsgyökeres osztrák nemesi család kivándorolt ágának leszármazottjá-ra utal.
A köz utálata rá irányult. Mikor az utcán sétált összesúgtak mögötte az asszonyok, bosszú-szomjas férfiak és férfiúk álltak sorfalat a kávézók előtt, mikor meglátták arra menni.
Leginkább csak a boltba járt le. Ott is csak azért fogadták szívesen, mert fizetett. Igaz a tulajt többször is megvádolták, hogy hogy meri egy gyilkos véres pénzét elfogadni, de ebből neki mindig sikerült kihátrálnia, hiszen ő meg nem külföldi volt.
Érdekes módon az addig külföldi szálaikat lebegtető honpolgárok is egyre inkább hazafiak lettek?

4.
22 éves kora ellenére amúgy is gyenge idegzetű volt. A kiskori bántalmazások, a baráttalan-ság és nem utolsó sorban a szeretett nő elvesztése mind rányomták bélyegét hangulatára és szellemére. Egyre letargikusabb lett, dülöngélt és magában duruzsolt. Kezdett szellemileg is leépülni. Skizofrénia jeleit vették rajta észre. Néha a szó szoros értelmében rátámadt az egyér-telmű fölényben lévő, sorfalat álló hímekre. Dölyfösen, kihúzott derékkal és magasra emelt orral, peckesen járt, mint egy herceg az ő birodalmában. Ilyenkor jól összeverték.
Máskor meg sunyítva közlekedett, gyakorlatilag csak az vette észre, aki az árnyékba is bené-zett.

5.
A meleg elképesztő rohamot indított október végére a kis városka polgárai ellen. Mindenki a hideg, légkondicionált épületekbe menekült. A félelmetes nap, mint vörös-narancs császár emelkedett alattvalói fölé. Az ősz középső hónapjáig kiterjesztette hatalmát, amit esze ágában sem volt csökkenteni. Befolyása a legkisebb porszemre is kiterjedt, óriási birodalmat hozva létre.
Koronája, halálos sugarai bozóttüzeket okoztak a puszta több területein, így a városka tűzoltói sem maradtak munka nélkül. Iskolai szünetet rendeltek el, sőt, még a helyi focicsapat sem játszott, pedig hihetetlen nyerőszériában volt, és ekkora esélye még soha nem volt, hogy ma-gasabb osztályok auráját is megkarcolja stoplisával.
Gary sem bírta sokáig: senki nem figyelt fel rá, hogy a város egyik árnyékos utcájának lám-pavasán egy hulla aszalódik a forró szélben.
Anyja megkerült, kiderült, hogy elutazása előtt nevelőapja elkapta, csapdának használva a betegségéről szóló levelet. Bezárta a nőt és agyonverte. Ugyanúgy találtak, ahogyan Ashlee-t?
A focicsapat a szokatlan meleg elmúlása után folytatott bajnokságban végül a középmezőny-ben végzett, nem találva helyét a pálya zöld, igaz kissé szikkadt foltú gyepterületén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük